НАРУШЕНИЯ НА СЪНЯ

Безсъние, причини

Нуждата от сън е изключително важна за психичното и физическото ни здраве.Но дали от силен стрес или напрежение в ежедневието доста хора страдат от разстройство на съня. Безсънието или „insomnia“ от англиийски език е най – често срещаното нарушение на съня. То се състои в невъзможност човек да получи необходимото качество и количество сън и да се събуди отпочинал и свеж. Обикновено проблемите със съня се дължат на няколко причини.Това може да са прием на медикаменти, силен стрес, депресия или сигнал за някаква по – сериозна болест.

Най – честите симптоми на безсънието са:

  • Трудно заспиване вечер
  • Често събуждане през нощта и невъзможност за повторно заспиване
  • Използване на медикаменти, най – често хапчета за сън за лесно заспиване
  • Ранно събуждане
  • Сънливост през деня

Понякога безсънието може да бъде краткотрайно.В повечето такива случаи то е породено от някакъв стрес, или просто лоши навици в ежедневието – като напрмер късно лягане и ранно ставане, редуване на дневен и нощен труд, обилно хранене преди сън и др. Такъв тип безсъние се повлиява добре след като се отстранят вредните привички за неговото възникване.Обикновено не е нужно да се прибягва до хапчета за сън, защото отминава. Когато безсънието продължи повече от месец е необходимо да се обърнем към лекар и да потърсим причините за неговата поява.Обикновено когато това трае дълго време се отразява на начина ни на живот – умора, сънливост, нарушение на паметта, липса на концентрация, раздразнителност.

Сънната апнея е друго разстройство на съня. Характерно за това състояние е временното спиране на дишането през нощта, което от своя страна води до чести събуждания през нощта.Тези дихателни паузи са с продължителност над 10 секунди и обикновено се дължат на запушване на горните дихателни пътища.

Други симптоми на сънната апнея са:

  • Задъхване
  • Силно хъркане
  • Болки в гърдите при събуждане
  • Отпусналост и сънливост през деня в резултат на честите събуждания

Голям процент от хората, които страдат от сънна апнея дори не знаят за това, но се будят много често през нощта и през деня са отпаднали и раздразнителни.Тази диагноза се повлиява добре от стойката на тялото по време на сън, отслабване, спиране приема на алкохол.Обикновено се предписва терапия, която включва спане с маска, свързана с апарат, подаващ въздух под налягане.Сънната апнея се диагностицира посредством полисомнография или казано на прост език-записва се сънят на пациента.

Друго разстройство на съня освен безсънието и сънната апнея това е нарколепсията.Нарколепсията е хронично заболяване, което се изразява в продължителна умора през деня и желание за сън.Човек страдащ от нарколепсия е възможно да извършва рутинни задачи и действия през деня без да има спомен от това, говорът може да бъде нарушен, защото човек е в полубудно състояние.

Други симптоми, характерни за това заболяване са краткотрайна парализа и халюцинации.За съжаление това състояние продължава до живот и единственото нещо, щоето може да се направи е да се подобрят навиците преди сън, т.е. да се ляга вечер навреме, да не се консумират тежки и мазни храни поне 2-3 часа преди лягане. За болните от нарколепсия е препоръчително по няколко пъти да дремват през деня за около 15 минути за да бъдат в кондиция и бодри.