СЛАБ ИМУНИТЕТ

 

Отпадналостта, липсата на енергия, честите настинки и вирусни инфекции са симптоми на отслабване на имунната ни система. Тя се бори с микроорганизмите, причиняващи болестите и е съставена от първични и вторични органи. Периферните органи са слезката (далак), сливиците, лимфните възли и лимфните фотикули. Централни органи на имунната система са тимуса и костния мозък. Бактериите, вирусите и туморните клетки имат антигени и по тях имунната система ги разпознава и ги атакува. Алергиите са отговор на имунната система към по – безобидни вещества.Понякога се случва обаче тя да разрушава собствените си клетки и тъкани и тогава става въпрос за автоимунно заболяване.

Една от основните предпоставки за слабата имунна система е качеството на живот на всеки от нас.А това на първо място е свързано с: Лошата храна Това е ерата на т. нар. fast food или храната на крак – сандвичи, тостери, вафли, чипс и шоколади, неща които поглъщаме за да запълним празния стомах, когато дали защото нямаме време да хапнем нещо по – качествено или пък от ниска култура на хранене.Другата страна на проблема се състои в ниското качество на продуктите, които по принцип консумираме – месни продукти с неясен произход, полуфабрикати, плодове и зеленчуци пълни с нитрати, храни пълни с консерванти, оцветители и бедни в същото време на Антиоксиданти. По този начин не внасяме в организма полезни вещества като витамини, минерали и микроелементи, които са жизненоважни за поддържане на имунната ни система в добро състояние.

Недоспиване Липсата на сън е враг номер едно на здравата имунна система.Днес повечето хора все повече се оплакват от недоспиване.Нормалните осем часа, които според специалисти са достатъчни човек да се чувства бодър и отпочинал са мираж.Вместо това сънят е от порядъка на 5-6 часа, което в комбинация с лошата околна среда, промяната на времето и некачествената храна неминуемо прави организама по – податлив на инфекциозни заболявания. Стрес Предполагам сте забелязали как на повечето от нас времето все не им стига. Забързани в ежедневието покрай работа, деца, крайни срокове често не усещаме как ставаме все по – тревожни и напрегнати.Когато това състояние продължи по – дълго във времето тогава отговорът на тялото ни е появата на отпадналост, умора и емоционално изтощение.Човек в един момент се чувства „прегрял“.

В резултат на това имунитета ни спада и ставаме жертва най – различни вирусни инфекции и заболявания. Обикновено в началото на есента и края на зимата под влияние на температурните изменения най – силно се усеща слабата имунна система.Точно поради тази причина повечето хора търсят начини за нейното повишаване било то чрез природни имуностимуланти, хранителни добавки или чрез спорт и фитнес. Много бабини рецепти намират място сред средствата за повишаване на имунитета, но поради фактът, че изискват малко повече познания и подготовка за приготване, мнозина предпочитат имуностимуланти под формата на таблетки или чайове.Такива са прополиса, ехинацеята, пчелното млечице, сироп от бъз и много други, които заемат челно място в народната медицина.

Умереното физическото натоварване от спорт и фитнес също допринасят за повишаването на имунитета и това се дължи на увеличаване на метаболизма, по – бързото изхвърляне на токсините.Организмът става физически по – издръжлив.А тук важи и поговорката – „Здрав дух – здраво тяло“.